Tuesday, August 14, 2012

Kuvien tekijänoikeudet

Asia joka mietitytti jo blogia perustaessa. Blogit ovat täynnään valmistajien tuotekuvia, sisustus- ja muotikuvia. Bloggaajilla tuskin on luvat näiden kaikkien kuvien julkaisemiseen. Tuovathan upeat kuvat ilmettä ja tekevät blogista hienomman ja "ammattimaisemman" näköisen, mutta kuinka moni muistaa että kuvat ovat internetissäkin tekijänoikeuslakien alaisia?

Kuinka moni kanssabloggaajistani muistaa kysyä kuvien omistajalta luvat niiden julkaisemiseen?

Itse olen kysellyt lupia alusta lähtien. Täytyy myöntää että ihan muutama kuva on livahtanut blogiin ihan kysymättäkin ja niin ei pitäisi olla, mutta 98% blogissani esiintyvistä kuvista minulla on lupa julkaista. Tämä teettää paljon työtä ja kaikki ulkomaalaiset valmistajat eivät aina edes noteeraa ja vastaa meileihin, mutta olen silti halunnut pitää asian kanssa tarkan linjan. Edellisen blogini aikoihin luvalla lainattuja kuvia olikin enemmän, nyt en ole jaksanut enää kysellä ja sen sijaan olen julkaissut enemmän itseni ottamia kuvia.

Tulevaisuudessa tulee varmasti yleistymään se, että kuvaajat lähettävät laskun suoraan blogaajalle huomattuaan heidän kuviaan käytetyn.

Lisää aiheesta voi lukea tästä.2 comments:

Sari - MrsAgatha said...

Mulla on (lähes) aina joko merkin tai nettikaupan lupa kuvien julkaisuun. Mä näen sen niin että esim. pelkkiä vaatekuvia voi julkaista blogissa ilman erillistä lupaa kunhan mainitsee mistä kuvat on (tarkoitan tässä siis lähinnä tuotekuvia missä pelkkä vaate eikä mitään malleja joita löytää eism. ihan merkin omilta sivuilta for the press-linkeistä tai vaikkapa Anttilan sivuilta).
Mutta jotkut oikeat valokuvat on asia erikseen (kuten esim. monet Flickr- tai Pinterest-kuvat), niihin pitäisi aina pyytää lupa alkuperäiseltä kuvaajalta eikä linkki Pinterestiin yms. riitä. =)

Johanna said...

Joo, joillain firmoilla onkin kätevästi netissä pressikäyttöön tarkoitettuja kuvia. Oispa useammillakin, niin meillä bloggareilla ois helpompaa :) Kuitenkin lähes poikkeuksetta kuvien julkaiseminen sopii kun sitä on kysynyt.

Pinterest on kyllä sitten jo toinen juttu.. huokaus. Tiedän että moni on lopettanut pinterestin käytön juuri kuvaoikeuksien takia. En ole saanut vielä niin paljon irti itsestäni irti sillä olen vaan niin ihastunut pinterestiin. Mutta kaipa sielläkin pätee ne samat lait kuin muualla netissä..